8. listopadu 2013

R. A. Salvatore - Legenda o Drizztovi: Magický krystal


Kniha tato je rozdělena na tři části. Ony jsou teda ostatně na několik částí rozděleny všechny díly. Proč to tedy zmiňuju, možná proto, že jsem si uvědomila, že bude jednodužší to psát po částech. Nebojte, je to všechno tady v tom jednom článku, jen to nebylo všechno sepsáno v jednu dobu.
Začněme první částí. Drizzt si už zvyknul na život na planině Ledových větrů. Našel si několik přátel a i když ho obyvatelé Desetiměstí zrovinka moc neberou, cítí se za ně zodpovědný. A když se barbarské kmeny spojí, aby srovnaly Desetiměstí se zemí a poté ovládly to, co zbylo, je právě na Drizztovi, aby s pomocí svých přátel donutil města, aby se spojila proti společnému nepříteli.
Města, která spolu normálně zrovna moc nevychází, nakonec pochopí hrozbu, kterou pro ně představují sjednocené barbarské kmeny a díky dobrému plánu se jim je podaří zastavit.
Po bitvě je jeden z barbarů – Wulfgar – vzat jako “otrok“ ale spíš tak něják chráněnec, pod křídla jednoho trpaslíka, kteří při obraně Desetiměstí pomáhali. Trpaslík se jmenuje Bruenor a je to Drizztům dobrý přítel.
V mezičase se na jednom místě plání usídlil švihlej kouzelníček Akar Kessel, co našel Crenshinibon, což je jakejsi artefakt, který chce moc a vládu nad světem. Poté, co ho zničí. Takže si podmanil Akara a udělal si z něj slouhu. Toto ovšem zatím nikdo netuší.




Uteklo pět let a Wulfgar nyní trénuje pod Drizztem. Jednou narazí na tábořiště trpaslíků, jenže tam nejsou žádní trpaslíci. Tak začnou prohledávat okolí, až narazí na Verbegy, což jsou jacísi malí obři. Ukáže se, že obři můžou za to, že v táboře nejsou už žádní trpaslíci. No, tak si to s nima Drizzt a Wulfgar vyřídí. Potom zjistí, že je jich tam ještě víc a navíc mají dotáhnout další.
Dají tedy zprávu trpaslíkům. Ti se vydají zatočit se skupinou, která má teprve dorazit. Drizzt a Wulfgar mezitím pobijí ty, co se ukrývali v jeskyni. Při následném prozkoumávání jeskyně narazí Drizzt na jakési prapodivné zrcadlo. Ukáže se, že slouží jako komunikační prostředek. A tehdy Drizzt pochopí, že se chystá něco velkého.
Jenže Desetiměstí je tentokráte tvrdohlavé a rozhodne se nespojit síly a vykašlat se na varování, které dostanou od trpaslíků.



Potom tu máme další skok. Wulfgar se rozhodne zachránit barské kmeny, které přežily, aby se nemusely zúčastnit útoku na Desetiměstí pod vedením Kessela. K tomu by ale musel být barbarským králem. Je jediný způsob, jak toho docílit, pokud nemá dostatečný původ. A to hrdinský skutek.
V horách je ledový drak a on se rozhodne jej zabít. A s Drizztovou pomocí se mu to i podaří. Když pak tedy vyzve součastného krále – Heafstaaga – na souboj a vyhraje, je pánem barbarů.



A nyní ta nejlepší část. Akar táhne na Desetiměstí a několik jich vypálí. Uprchlíci se schovávají na lodích na jezerech. Bryn Shander je opevněn a připraven vzdorovat. Jenže, armáda je moc velká. Vymyslí tedy plán, který by mohl fungovat.
Když tedy Akar chce, aby vyslali posla, který by předal kapitulaci, vyšlou půlčíka Regise, který vlastní magický kámen, díky kterému může ostatním vsugerovat vlastní nápady. Zdá se, že kámen funguje, ale jakmile se Regis dostane do Krystal-Thirid – Akarovy magické věže, kouzlo selhává. Regis tedy předstírá, že jej Akar ovládá a čeká, co bude dál.
Drizzt mezitím přivolá démona Errtu, který byl s Akarem spolčený. Přivolá ho a povede se mu jej zahnat z materiální roviny. Dál se potom sám s Guen vydává do Krystal-Thiridu, aby se vypořádal s Akarem, protože i když je Akar pod vlivem Crenshinibonu, je to právě on, kdo je slabým článkem všeho. Bez něj se hordy nestvůr rozpadnou a budou relativně snadným cílem.
A zatímco se tohle všechno děje, tak před Bryn Shanderem probíhá boj, kde obyvatelé Desetiměstí bojují bok po boku s trpaslíky a barbary, kteří dorazili pod Wulfgarovým vedením.



Nakonec všechno dopadne relativně dobře. A úplně nejlepší je moment, kdy si Drizzt myslí, že jeho přítel – trpaslík Bruenor – umírá. A tedy mu dá slib. A pak se tomu všichni začnou řechtat, protože Drizzt ten slib dát nechtěl. To je ta nejlepší část. Jsem u toho prostě nemohla. Pokud byste to číst nechtěli, tak už kvůli tomuhle momentu byste měli.
Kniha je totiž velice dobrá. Nicméně, co mi vadí, je to, že se Wulfgar očividně zamiloval do Catti, což je Bruenorova schovanka. Ono by bylo lepší, kdyby spolu byli Drizzt a Wulfgar. Wulfgar a Catti prostě moje mysl nepobírá... Nepatří k sobě. Navíc Catti ani nemám zrovna moc ráda. Jo, někdy má docela dobrý poznámky, ale jinak je nevýznamná! Nepodstatná!
No, ale to je fuk. Prostě, kniha je to dobrá a vy byste si ji měli přečíst.

Žádné komentáře:

Okomentovat