29. července 2014

Zlo a Dobro

Napsáno jako odpověď na téma týdne na blog.cz. Téma je Zlo a Dobro.

Toto téma týdne mne zaujalo hlavně z toho důvodu, že se dá vyložit ve smyslu fantasy, což je to první, co mne napadne. Hodně mi to připomíná světlo a temnotu, nicméně, co mi opravdu vadí, je když lidi uvažují ve stylu, že světlo je dobro a temnota zlo, což je totiž dle mého názoru naprostá hovadina. Zastávám totiž názor, že světlo a temnota jsou pouze elementy, z čehož vyplývá, že oboje může být použito jak k dobru, tak ke zlu. 
Na druhou stranu také musíme uvažovat, že to, co pro někoho znamená dobro, může pro jiného znamenat zlo a naopak. Takže vlastně zlo a dobro jsou jen a pouze relativní pojmy, i když by se to dalo něják zobecnit, jako že, zlý je to, co se lidem prostě nelíbí, nebo jim to ubližuje a dobrý je to, co jim dělá dobře a líbí se jim to, ale faktem je, nic není černé a bílé, tedy vlastně, když se to tak vezme, žádné zlo a ani dobro není a je jen ta spousta odstínů šedi mezi tím. 
Některé mohou být téměř černé, tak tmavé, že si je s černou můžeme splést, ale ve výsledku je to pořád šedá. To stejné se světlou, někdy se může zdát, že je bílá, ale vždy tam bude nějáké to šedé zabarvení, protože opravdu, pochybuju, že je tam venku někde něco, co je čistě a jenom dobré a něco, co je čistě jen zlé a nic jiného. 
Není tam nic, co by bylo pouze jedno a né i to druhé. 
Zlo bez dobra zkrátka nemůže existovat a kdyby nebylo zlo, neexistuje ani dobro, protože tyto dvě strany proti sobě neustále válčí a kdyby jedna z nich přestala existovat, tak se rovnováha sesype a ve výsledku budem všichni jen tak bezvýsledně vegetovat a nedělat nic, protože každá akce, kterou provedeme, je alespoň zčásti dobrá, nebo špatná a bez existence dobra a zla by nic nebylo schopné pořádně fungovat.

~AnnElfwind

Žádné komentáře:

Okomentovat